Wednesday, 17 April 2019

Malaysia: Shafee tuduh Jho Low jadikan Najib mangsa konspirasi


Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah bercakap kepada pemberita di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur pada 17 April 2019. – Foto Malay Mail

Peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mendakwa hari ini bahawa pelanggannya, Datuk Seri Najib Razak, adalah mangsa konspirasi Low Taek Jho.

“Kami tahu pelanggan kami tidak bersalah kerana pelanggan kami adalah mangsa. Saya berani memberitahu anda bahawa dia adalah mangsa konspirasi Jho Low dan geng, ” katanya kepada pemberita di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur.

“Jadi beri peluang kepadanya. Anda perlu membuktikan bahawa dia adalah sebahagian daripada konspirasi Jho Low, ” katanya yang menujukan kenyataan itu kepada pihak pendakwa.

Terdahulu hari ini, semasa perbicaraan rasuah lebih RM42 juta SRC International Sdn Bhd membabitkan Najib di Mahkamah Tinggi, peguamnya elah meminta rekod komunikasi antara pegawai rendah dan AmBank Joanna Yu Ging Ping yang disekat oleh penyiasat Bank Negara Malaysia.

“Komunikasi [transkrip] akan menunjukkan sama ada Najib terlibat dalam jenayah atau tidak.

“Dia tersalah arah. Dia adalah mangsa dan bukan orang yang dituduh, ” kata Muhammad Shafee, merujuk kepada Najib.

Muhammad Shafee berkata transkrip komunikasi akan mendedahkan jika Najib berkaitan transaksi perbankan yang melibatkan akaun di AmBank dan sumber wang iaitu SRC.

“Sekiranya dia bukan sebahagian daripadanya … dia tidak berada dalam lingkaran, bagaimana anda boleh mengatakan sama ada dia mengetahui tentang sumber [wang] dan jenayah?

Itulah sebabnya mengapa kita mahu maklumat komunikasi tersebut ” katanya. – Majalah Review Malaysia

KLIK BACA: Ketua perisik kerajaan Najib dibicarakan pecah amanah RM50.4 juta

KLIK BACA: Akaun bank peribadi Najib ada juta ringgit, kata saksi perbicaraan SRC

KLIK BACA: Perbicaraan: Najib baca buku ‘Dunia Tanpa Tembok’ di mahkamah

KLIK BACA: Siapa Roslan Sohari dikait bank Rosmah?

KLIK BACA: Bersihkan bilik penjara Sg Buloh, penghuni baru masuk, kata Anwar

The post Shafee tuduh Jho Low jadikan Najib mangsa konspirasi appeared first on Malaysian Review.sumber: Malaysiareview.com via #superpantas

0 comments:

Post a Comment