Wednesday, 24 April 2019

Malaysia: Perbicaran Shahidan: Pendakwa guna perkataan “sentuhan luar biasa” ganti cabul


Pendakwaan kes Anggota Parlimen Arau Shahidan Kassim yang didakwa mencabul seorang remaja perempuan bawah umur pada Oktober tahun lepas bermula hari ini 23, April dengan dua saksi dipanggil memberi keterangan.

Saksi pertama, guru muzik Sekolah Kebangsaan Kampung Salang, Arau, selaku pengurus kumpulan Buskers DSSK, Azhar Hasan, 49, manakala saksi kedua, Adzleen Junaira Mohd Nasir, 27, yang juga isteri kepada seorang anggota kumpulan itu.

Ketika disoal Pengarah Pendakwa Raya Perlis, Mohd Nordin Ismail, Azhar menggunakan perkataan “sentuhan luar biasa” bagi menggantikan perkataan cabul.

Azhar berkata kumpulan itu sedang membuat persembahan di hadapan Stadium Tuanku Syed Putra Kangar apabila Shahidan tiba menaiki Toyota Harrier dan berhenti tidak jauh dari tempat mereka membuat persembahan kira-kira pukul 11.30 malam.

Katanya seperti biasa dia pergi kepada Shahidan dan melambai ke arah remaja itu (yang berusia 15 tahun tujuh bulan semasa kejadian) supaya datang.

Menurutnya setelah berada dua atau tiga minit dalam kereta, remaja itu dilihat keluar dari kenderaan berkenaan dan berjalan ke arah khemah tempat ibu, bapa dan adik remaja itu menyaksikan kumpulan Buskers DSSK membuat perembahan.

Katanya dia berpendapat sesuatu luar biasa berlaku di antara remaja itu dan tertuduh apabila bapa remaja itu tiba-tiba mengajak pulang sebaik dimaklumkan sesuatu oleh ibunya.

“Saya pula tidak melihat atau mendengar perbualan mereka kerana berada di belakang kenderaan,” kata Azhar

Dia berkata Shahidan kemudian meninggalkan kawasan itu setelah menyerahkan wang RM300 kepadanya.

DIKEMASKINI: Shahidan dilepas tanpa dibebaskan tuduhan cabul remaja perempuan

Shahidan dituduh melakukan amang seksual dengan menyentuh bahu hingga tangan seorang remaja perempuan bawah umur dalam kereta Toyota Harrier di tepi jalan pada kira-kira pukul 11.30 malam di pekarangan Stadium Syed Putra, Kangar pada 20 Oktober tahun lepas.

Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri itu dituduh mengikut seksyen 14(a) Akta Kesalahan-kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak 2017 yang boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Adzleen Junaira pula berkata dia melihat remaja itu berjalan agak laju semasa keluar dari Toyota Harrier Shahidan dan hampir menangis semasa menceritakan kejadian di dalam kenderaan itu.

“Dia cakap kat mak dia, dia dipegang di bahu dan tangan kiri oleh DSSK (gelaran untuk Datuk Seri Shahidan Kassim).

“Saya juga dengar bapanya cakap: Malam ni pi rumah DSSK pun tak apa.” Ini ayat-ayat marah setelah mendapat tahu kejadian pegang bahu anaknya itu daripada isteri beliau,” kata Adzleen.

Katanya dia bersama suami, Saiful Anuar, menemani keluarga itu membuat aduan di Balai Polis Kangar pada kira-kira pukul 3 pagi.

Shahidan diwakili peguam bela Zamri Ibrahim yang dibantu Zuhair Ahma Zakwan, Thalia Rohana Abdul Latiff dan Syed Muhammad Anwar Syed Lokman.

Pendakwaan dijalankan Mohd Nordin Ismail manakala Hakim Mahkamah Sesyen Kangar, Ainul Shahrin Mohamad, mendengar kes itu.

Perbicaraan bersambung esok dengan saksi ketiga akan dipanggil untuk memberi keterangan. – Bernama | Majalah Review Malaysia

DIKEMASKINI: Shahidan dilepas tanpa dibebaskan tuduhan cabul remaja perempuan

KLIK BACA: Dalam ISLAM tak perlu isytihar harta, kata PAS

KLIK BACA: Pegawai Najib – Isham Jalil pelik kenapa PH takut rakyat tengok video perbicaraan BOSSKU?

KLIK BACA: Ketua perisik kerajaan Najib dibicarakan pecah amanah RM50.4 juta

KLIK BACA: Siapa Roslan Sohari dikait bank Rosmah?

KLIK BACA: Bersihkan bilik penjara Sg Buloh, penghuni baru masuk, kata Anwar

The post Perbicaran Shahidan: Pendakwa guna perkataan “sentuhan luar biasa” ganti cabul appeared first on Malaysian Review.sumber: Malaysiareview.com via #superpantas

0 comments:

Post a Comment