Saturday, 6 April 2019

Malaysia: Henti ‘idola lelaki’ yang mencuri berbilion, kata Anwar kepada rakyat Malaysia


RANTAU: Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru agar rakyat Malaysia menghentikan memuja individu perasuah dan menggelapkan berbilion ringgit.

New Straits Times melaporkan dalam ucapannya semasa sambutan ulang tahun ke-20 PKR di Rantau, pada Khamis malam, Anwar berkata bahawa parti itu tegas menolak rasuah, penyalahgunaan kuasa dan penipuan dan begitu juga rakyat.

Beliau berkata tidak seperti di masa lalu, ketika para pemimpin pembangkang menghadapi penindasan politik ketika menonjolkan isu-isu korupsi, kerajaan Pakatan Harapan (PH) sekarang lebih bebas mengikuti aturan undang-undang.

“Dan ini termasuk mendedahkan dan menyeret orang yang merompak (negara) ke mahkamah. Dan sekarang, kita tidak lagi melihat reformis (sedang diadili).

“Sebaliknya, kita melihat penyokong “Bossku,” katanya dipetik NST tanpa menyebut nama bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Najib melawat Rantau semalam petang, di mana beliau mempromosikan slogan “Bossku” yang telah mendapat populariti di kalangan belia Melayu.

Najib sedang dibicarakan atas tujuh pertuduhan pecah amanah, penyalahgunaan kuasa dan pencucian wang melibatkan RM42 juta yang diterima daripada SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

“Di sini (di Rantau), orang masih mahu melihat (dia) walaupun dia mengambil berbilion ringgit.

“Tabung Haji dan Felda kehilangan berbilion ringgit tetapi apabila dia datang, orang masih datang untuk berjumpa dengannya.

“Ini bermakna kebencian terhadap rasuah dan kezaliman tidak wujud di sesetengah orang,” kata Anwar dipetik NST lagi.

Beliau berkata adalah tanggungjawab PH dan PKR untuk memberi penjelasan yang tepat mengenai perkara itu kepada rakyat.

“Cabaran kami sekarang adalah untuk membantu orang menyedari bahawa mereka telah ditipu pada masa lalu, dan mereka sedang ditipu sekarang.

“Anda telah menyelamatkan negara (pada pilihan raya umum ke-14). Jangan mempersekutukan seseorang yang merompak negara kekayaannya, “katanya kepada rakyat Malaysia.

Anwar berkata “perkara telah berubah” sejak GE14, dan bahawa kerajaan sekarang tidak akan melemparkan tuduhan palsu, menghasut rakyat kepada keganasan, atau bertindak balas dendam.

“Kami telah menyediakan kenyataan dan fakta supaya orang yang bertanggungjawab merampas sumber negara boleh dihukum dan membayar balik wang yang dicuri dari rakyat,” katanya.

Beliau juga memberi jaminan kepada orang ramai bahawa kerajaan menentang penganiayaan pemimpin dari parti pembangkang.

“Walaupun mereka berasal dari Umno, MCA atau MIC …. kami tidak mempunyai niat untuk menekan mereka kecuali mereka telah melakukan jenayah atau tindakan rasuah. ”

Sementara itu, Presiden Pemangku Umno Datuk Seri Mohamad Hasan berkata tuduhan mencuri dan penggelapan terhadap Najib tidak berasas sambil mencabar pihak berkuasa untuk membentangkan bukti kukuh yang boleh memenjarakan Najib.

Mohamad telah berkata hakikat bahawa Najib masih bebas menunjukkan bahawa tuduhan-tuduhan terhadapnya “semuanya berbohong dan memfitnah.”

Mohamad yang bertanding dalam pilihan raya kecil Rantau, telah menjemput Najib untuk membantu kempen Barisan Nasional (BN). – Majalah Review Malaysia

KLIK BACA: TH Darurat Macam Isteri Nak Bersalin – Zeti & Khairuddin

KLIK BACA: Bersihkan bilik penjara Sg Buloh, penghuni baru mungkin masuk, seloroh Anwar

KLIK BACA: Kejayaan terbesar PH heret ‘perompak’ negara ke mahkamah, kata Anwar

KLIK BACA: 3 April Najib dilantik PM, 3 April Najib didakwa pecah amanah jenayah

KLIK BACA: “Ada klepto berserban jadi imam, ahli syurga berduyun-duyun pergi ke SPRM” – Rafidah

KLIK BACA: Cukai LHDN RM1.5b, Tun Mahathir mahu mufliskan Najib?

The post Henti ‘idola lelaki’ yang mencuri berbilion, kata Anwar kepada rakyat Malaysia appeared first on Malaysian Review.sumber: Malaysiareview.com via #superpantas

0 comments:

Post a Comment